Kitap Bastırma (Kitap Yayımlatma) Rehberi | Nasıl Kitap Yayımlatılır?

Yazar Koçluğu, Editörlük ve Gölge Yazarlık

Kitap Bastırma (Kitap Yayımlatma) Rehberi | Nasıl Kitap Yayımlatılır?

kitap yayımlatma rehberi

Kitap bastırma ve kitap yayımlatma süreçleri oldukça zahmetli süreçlerdir. Hatta o kadar zahmetlidir ki, nereden bu kitabı yazdım da bu işe girdim ben diye hayıflanabilirsiniz. Ya da bazı dolandırıcılara (yayınevi bile demek istemiyoruz onlara) paranızı kaptırabilir ve bütün hevesiniz kursağınızda kalabilir. Bu nedenden dolayı size küçük çaplı bir kitap bastırma ve kitap yayımlatma rehberi hazırladık.

kitap yayımlatma rehberi

Kitap Bastırma (Kitap Yayımlatma) Rehberi

Dolandırıcılara dikkat edin: Öncelikli olarak kitap bastırma sürecinde dolandırıcı yayınevlerine dikkat edin. Girişte de değindiğimiz gibi dolandırıcı yayınevlerine paranızı kaptırmanızla kalmaz, bütün hevesiniz de kursağınızda kalır. Bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olmak için kitap bastırma dolandırıcılığı nedir isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

Artan kağıt fiyatları ve yüksek baskı maliyetlerine çözüm olarak ortaya çıkan butik yayıncılık hizmeti hakkında bilgi almak ve düşük maliyetle kitap yayınlamak için tıklayınız.

Kitaptan ne istediğinize karar verin: En baştan yazdığınız eserle alakalı amacınıza karar verin. İnsanlara faydalı olmak mı, imaj ve itibar yükseltmek mi, reklam yapmak mı, para kazanmak mı gibi soruları kendinize sorun. Ve lütfen bu sorulara samimiyetle ve dürüstçe cevap verin. Vereceğiniz yanıt sizi en baştan yönlendirmeye başlayacaktır.

Kısa bir özet hazırlayın: Kaleme aldığınız eserle alakalı olarak birkaç sayfalık kısa bir özet hazırlayın. Hatta bunu senaryo tekniklerinde kullanılan sinopsis tarzında yazın. Kitabın sonundaki sürpriz sonu en baştan sinopsis içerisinde anlatın. Neden mi bunu yapıyoruz, birazdan değineceğiz.

Mutlaka özgeçmiş yazın: Her şeyden önce kısa bir özgeçmişinizi kaleme alın ve kenara koyun. Nasıl ki iş başvurularındaki CV’ler önemliyse, yayınevlerine dosya başvurularında da özgeçmişleriniz oldukça önemlidir. Mümkünse özgeçmişinizin bir kısmını yazın dünyasına ayırın. Daha önce nerelerde yazdınız, hangi dergi ve sitelerde yazılarınız yayımlandı, yazarlık kursları aldıysanız kimlerden aldınız gibi bilgileri sonuna eklemeyi unutmayın.

Kitap hakkında rapor yazın: Eseriniz hakkında mutlaka ama mutlaka bir rapor hazırlayın. Kitap raporunun ne olduğunu bilmiyorsanız size açıklayalım. Eseriniz hakkındaki temel bilgiler, yani türü, sayfa veya kelime sayısı, anlatıcı bakış açıları, anlatım teknikleri, teması gibi bazı temel bilgileri içeren bir bilgi notudur rapor. Ek olarak raporun devamında yukarıda bahsettiğimiz kısa özeti ekleyebilirsiniz.

Kitap yayımlatma konusunda kendinize güvenin!

Sosyal medyanın gücü: Raporunuzda veya özgeçmişinizde varsa mutlaka sosyal medya hesaplarınıza yer verin. Özellikle İnstagram, Twitter veya Youtube gibi mecralardaki takipçi sayınız fazlaysa buna mutlaka ama mutlaka değinin. Ne de olsa yayınevleri ticari işletmelerdir ve sizin reklam gücünüzü görmek isteyeceklerdir.

Satış gücünüzü gösterin: Eğer sosyal çevreniz fazlaysa veya mesleğiniz gereği kitlelere hitap edebiliyor ve satış gücünüz oluşuyorsa bu konuya mutlaka ama mutlaka raporda yer verin!

Türünüze göre bakın: Kaleme aldığınız eserin türüne göre yayınevi araştırması yapın. Mesela sadece akademik veya araştırma kitapları yayımlayan bir yayınevine roman dosyası göndermeniz asla işe yaramayacaktır.

Sabırlı olun: Yayınevlerine dosyanızı gönderdikten sonra sabırlı olun. Çünkü yayınevlerine sizlerin ki gibi günde onca dosya yollanmaktadır. Editörlerin okuması, okuduktan sonra raporlaması, üst yönetime sunması gibi süreçler aylar alacaktır. Zırt pırt yayınevini arayarak kendinizi hatırlatmanız ters tepebilir.

Editörlerin işini kolaylaştırın: Yukarıda bahsettiğimiz raporunuzu mutlaka eserinizle birlikte yollayın. Çünkü editörlerin bütün dosyayı okumasıyla rapora okuması arasında büyük fark vardır. Raporda ilgisini çeken bir nokta olursa, sizin eserinize daha öncelik tanıyacağı kesindir. Rapor yazamam diyorsanız, birazcık masraf yapın ve bir editörden size rapor yazmasını rica edin veya bizden destek alın.

Eseriniz çalınmaz korkmayın: Yayınevleri gönderdiğimiz dosyayı alıp kendi basar mı diye korkmayın. Bahsettiğimiz gibi günde onlarca dosya almaktadırlar. Kitabı çalmak yerine sizinle uygun bir şekilde anlaşıp kar etmek isteyeceklerdir.

Notere gerek yok: Eserinizi noterde onaylatmak en mantıklı iştir ama bir hayli masraflıdır. Her bir sayfa için servet ödemenize gerek. Teknoloji çağındayız. Eserinizi kendinize veya güvendiğiniz birisine e-posta yoluyla gönderin. Böylelikle eserin zaman olarak tescilini yapmış olursunuz. O da olmazsa çıktı alıp, bir zarfa yerleştirin, sıkıca kapatın ve kendinize iadeli taahhütlü posta yollayın. Ama gelen postayı yırtmayın. Zarfın üzerindeki tarih eserinizi garanti altına alacaktır.

Korkmayın, bir bilene danışın: Daha önce kitap bastırmış eşiniz, dostunuz veya tanıdığınız varsa mutlaka onlara danışın.

Gölge yazarla çalışın: Eğer eserinizin niteliğine güvenemiyorsanız ya da daha kaliteli hale getirmek istiyorsanız, bu işi meslek haline getirmiş profesyonel gölge yazarlarla çalışabilirsiniz. Gölge yazarlık hakkında bilgi almak için tıklayabilirsiniz. 

 

 

 

 

0 Paylaşımlar
Whatsapp' ulaş