Kitap Bastırma Dolandırıcılığı Nedir? (Kitap Yayımlatma Dolandırıcılığı)

Yazar Koçluğu, Editörlük ve Gölge Yazarlık

Kitap Bastırma Dolandırıcılığı Nedir? (Kitap Yayımlatma Dolandırıcılığı)

kitap bastırma dolandırıcılık

Kitap bastırma dolandırıcılığı mı? Kitap yayımlatma dolandırıcılığı mı? Bunlar da neymiş? Kitap bastırma dolandırıcılığı da olur mu be kardeşim? Bu yazıyı görür görmez eminiz ki çoğunuz bu tepkileri verdi. Ama maalesef böyle bir dolandırıcılık çeşidi var. O kadar çok kişinin ağzı yandı ki hem de! Gelin hep birlikte kitap bastırma dolandırıcılığı (kitap yayımlatma dolandırıcılığı) nasıl oluyor bir bakalım!

kitap bastırma dolandırıcılık

Kitap Bastırma Dolandırıcılığı nedir?

Gece gündüz çalıştınız, klavye veya defter başında vakit harcadınız, ilham perileri ile oynaştınız  ve ortaya bir eser çıkardınız. Kolay değil, aslında bir çocuk dünyaya getirdiniz. Herkes gibi çocuğunuzu emin ellere teslim etmek ve kaliteli bir yayınevinde yayımlatmak istiyorsunuz. İnternete girdiniz, Google veya başka bir arama motoruna kitap bastırma, kitap bastırmak ya da kitap yayınlatmak istiyorum yazdınız ve arattınız.

O da ne? Karşınıza onlarca yayınevi reklamı çıktı! Kimisi en uygun fiyatı garanti ediyor, kimisi en kaliteli kağıdı, kimisi ücretsiz basmayı, kimisi de bir adet bile basarız diyor. Kitap bastırma maliyeti hakkında çok bilginiz çok. Sitelere giriyorsunuz, fiyatlara bakıyorsunuz, aklınıza yatan bir yayınevine mesaj atıyor veya arıyorsunuz. Fiyatta makul bir pazarlık daha yaptıktan sonra anlaşma sağlıyorsunuz. 

Kitap yayımlatma dolandırıcılığı başlıyor!

Pazarlığınızı yaptınız, sözleşme imzaladınız, parayı verdiniz. Örnek olarak 1000 adet kitap için anlaştınız. Bunun belli bir adedini, mesela 100 adedini size anlaşma gereği size verecekler. 

Aradan vakit geçiyor. 100 adet kitabınız geliyor. Of be! Süper bir kitap olmuş! Sonunda emeklerimin karşılığını aldım! Hemen içine, künyesine bakıyorsunuz. ISBN numarası var. Şahane! Arkasına bakıyorsunuz. Bandrolü var.

Her şey süper. E-Devlet bandrol sorguya giriyorsunuz, TC numaranızla bandrol sorgusu yapıyorsunuz, gerçekten de 1000 adet bandrol alınmış. Sonra internete isminizi veya kitabın ismini yazıp aratıyorsunuz. Off, tonla kitap satış sitesinde kitabınızın satışı var. Harika! Daha ne olsun!

Kitap bastırma dolandırıcılığı burada!

Aradan vakit geçiyor. Bir yakınınız diyor ki, geçen gün internetten kitabını almak istedim, sipariş verdim, bir hafta sonra tedarik edilemedi diye yanıt geldi.

Tabi bu duruma şaşırıyorsunuz. Nasıl olur? 1000 adet basıldı, 100 adet bana geldi, 900 adet yayınevinde. Sonra yayınevini arıyorsunuz, soruyorsunuz. Size kitabınızın hepsinin dağıtımda olduğunu, bu yüzden internet satış sitesinin siparişini veremediklerini söylüyorlar. Eh, olsun. Ne de olsa dağıtımda kitap. Bu da bir şey…

Bu da bir şey mi?

Hayır, değil!

İşte dolandırıcılık burada başlıyor. Size 1000 adet bastığını söyleyen yayınevi aslında 1000 adet basmıyor. Sadece size vereceği kadar, mesela 100 adet basıyor. Yüz birinci kitap yok. Hatta o yüz kitabı matbaada bile değil, ofislerindeki fotokopi benzeri bir cihazla yapıyorlar.

Ama nasıl olur? 1000 adet bandrol almışlar?

Evet, alabilirler. Bunda hiçbir sorun yok. Bandrol dediğiniz ucuz bir şey. 1000 adet bandrol hadi olsun 40-50 TL. Evet, yalan değil, gerçekten bandrol. Eseriniz de Kültür Bakanlığına kayıtlı, hiçbir sorun yok. Ama sorun kitabın devamının olmamasında. 

Tabi aradan biraz daha vakit geçiyor. Eh, eş, dost, akraba o kadar laf etti, kitabı bulamadık dedi, zorunuza gidiyor. Elinizdekileri de hediye olarak dağıttınız. Yeniden soruyorsunuz. Yayınevi kitabın hepsinin satıldığını, tükendiğini ve ellerinde kalmadığını söylüyor. Hatta isterseniz ikinci baskıyı yapabileceklerini de ekliyor. Ne güzel değil mi!

Gerçekten güzel mi?

Hayır, değil!

Aslında sizi ikinci kez dolandırmanın peşindeler. Olmayan kitapların parasını sizden alarak bastık diye kandırmanın peşindeler. 

Bu bahsettiğimiz durum inanın istisna bir durum değil. Sayıları azımsanmayacak kadar yayınevi böyle bir dolandırıcılığın merkezindeler maalesef. Bu konuda yaşanmış o kadar çok hadise var ki. Hem paranız, hem itibarınız boşa gidiyor. Dahası bütün hevesiniz kursağınızda kalıyor. 

Durumu fark ettiniz. Vazgeçmek veya yayınevi değiştirmek istiyorsunuz. Maalesef artık geç, çünkü kapı gibi bir sözleşme var. Sözleşmede geçen süre boyunca bu kahrı çekmeye mecbursunuz. Hele de 99 yıllık bir sözleşme varsa, o kitabı unutun gitsin. Ya da yayınevinin insafına bakıp, karşılıklı feshetmek için çaba gösterin.

Şaşıracaksınız!

Ek bilgi: Sizden kalan o 900 bandrol var ya, onları da başka bir dolandırıcılık için kullanıyorlar. Mesela kendi bünyelerinde satış ritmi iyi olan telifli bir kitap var. Kitap basıldıkça yazarına alınan bandrol adedi kadar telif ücreti ödüyorlar. O kitaptan fazla fazla basıp sizin bandrolünüzü o fazla basılanlara yapıştırıyorlar. Kitabın yazarı ise elbette bu durumdan habersiz. Böylelikle sizin bandrolünüzü de başka bir yazarı dolandırmak için kullanıyorlar.

Bir başka kitap bastırma dolandırıcılığı: SÜB

Bir başka kitap yayımlatma dolandırıcılığı ise SÜB-sipariş üzerine baskı yöntemiyle gerçekleşiyor. Genelde merkezleri yurtdışında gözüken (aslında sadece kağıt üzerinde) bazı yayınevleri var. Bunlar SÜB teknolojisi ile kitaplarınızı basıyoruz diyerek ilan veriyorlar. Ya da yüksek lisans ve doktara tezleri gibi açık kaynaklardan eserleri bulup sizinle temasa geçiyorlar.

SÜB teknolojisi diye afili bir laf ederek tavlamaya çalışıyorlar. SÜB dedikleri ise sipariş üzerine baskı. Sizinle sözleşme imzalayıp yayın haklarını devralıyorlar. Ee, siz de kitabınızı görmek istiyorsunuz. Kaç adet dilerseniz, size bir fiyat verip sizden o kadar para istiyorlar. Başta dediğimiz yurt dışında görünme olayını da bahane ederek yok kargosu, yok ıvırı, yok zıvırı derken ek ücretler ekleniyor. Fotokopi makinesinden çıkma kitapları size yolluyorlar.

Normal şartlar altında sipariş üzerine baskı üretimi yapmak günümüz teknolojisi için gayet uygun bir yöntem. Nitekim yazarlara uygun maliyetli kitap bastırma imkanı sunan bu tarz yayınevleri de mevcut. Burada bahsettiğimiz bunu açıkça söyleyen ve yazarla bu şekilde anlaşan düzgün yayınevleri değil. Dolandırıcı olanlar bir önceki dolandırıcılığa benzer bir şekilde de internet kitap satış sitelerine yok çekiyorlar. Kişinin doğrudan yayınevinden almasını sağlıyorlar. Tabi yine bir adet kitap için tonla maliyet çıkarıyorlar. En sonunda ise aynı durum, sözleşmenizden dolayı eseriniz adamların elinde resmen rehin kalıyor!

Dolandırıcı olmayan yayınevlerini nasıl anlarım?

Evet, karamsar bir tablo çizdik. Ama dolandırıcılık yapmayan ve işini hakkıyla gerçekleştiren o kadar çok yayınevi var ki. Onların hakkını asla yiyemeyiz.

Peki o yayınevlerini nasıl anlarsınız?

Bilindik ve rüştünü ispatlamış yayınevlerini anlatmaya gerek yok zaten. Bahsettiğimiz tarzda ismi-cismi bilinmedik dolandırıcı yayınevlerini anlamak ise aslında çok basit. Aşağıdaki yöntemleri kullanarak rahatlıkla bu yayınevlerini tespit edebilirsiniz.

  • Şikayet sitelerine bakın: Şikayet Var benzeri sitelerde araştırma yaparak yorumlara bakın. Sizden önce dolandırılan varsa iyi kötü ortaya çıkar.
  • İnternet satış sitelerindeki kitapları inceleyin: Kitap Yurdu sitesi size iyi ipucu verecektir. Burada dikkat etmeniz gereken o yayınevinin kitaplarında SATIŞ YOK veya SATIŞ DIŞI ya da TÜKENDİ ibareleridir. Elbette bir kitap normal bir şekilde tükenmiş olabilir. Ama yayın tarihine bakarak yakın tarihli bir kitapsa şüphe duyabilirsiniz. Ek olarak sayfanın altında kitabın daha önceden kaç adet satışının yapıldığı bilgisi var. Eğer satış bilgisi yoksa şüpheniz artabilir.
  • Eski yazarlara ulaşın: Şüphelendiğiniz yayınevinden kitap çıkarmış diğer yazarlara ulaşmaya çalışın. Sosyal medya bu anlamda size yardımcı olacaktır. O yazarlardan yayınevi memnuniyeti hakkında bilgi rica edin. Zaten dolandırıcı bir yayınevi ise anında size bilgi aktarılacaktır. Yok değil ise, işte size o yayınevi hakkında bilgi almak için güzel bir kaynak. Her şeyi o yazara çekinmeden sorun!
  • Bir bilene danışın veya kendiniz araştırın: Yukarıdakilere ek olarak yayın dünyası içerisinde tecrübe sahibi olan tanıdığınız birilerine mutlaka sorun. Eğer hiçbir tanıdığınız yoksa internete girin ve o yayınevinin ismini anahtar kelime olarak kullanıp arama motorlarında detaylı bir araştırmaya girin.

Umarım yazımız sizler için faydalı olmuştur. Sormak veya danışmak istediğiniz farklı bir konu olursa iletişim sayfamızdan ulaşarak çekinmeden bize danışabilirsiniz.

Düşük maliyetli butik yayıncılık hakkında bilgi almak ve kitap bastırmak için tıklayın.

 

0 Paylaşımlar
Whatsapp' ulaş