Kitap Basımında İzlenen Yollar Nelerdir?

Yazar Koçluğu, Editörlük ve Gölge Yazarlık

Kitap Basımında İzlenen Yollar Nelerdir?

Kitap Basımında İzlenecek Yollar

Kitap basımında izlenen yollar birçok kişinin merak ettiği konuların başında gelmektedir. Bir kitabın, yazar veya yazar adayının kaleme almasından sonra nasıl bir yol izlediğini merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

Kitap Basımında İzlenen Yollar Nelerdir?

Yazmaya meyilli olan insanların en çok merak ettikleri konuların başında, herhangi bir yayınevi ile anlaşma sağlandıktan sonra kitap basımı için izlenecek yol ve aşamalar gelmektedir. Kitap basımında izlenen yollar ve aşamaları bilmek, kitap yazan ve kitap yayınlatmak isteyen birçok kişinin de esasından bilmesi gereken konuların başında gelmektedir. Çünkü bu aşamaları bilen bir yazar, sonraki kaleme alacağı eserlerde bu yol haritasına göre hareket edebilir ve sonraki kitaplarının yayımlanmasını daha hızlı sağlayabilir. Gelin hep birlikte kitap bastırmak için bu aşamalara kısaca göz atalım.

Uygun fiyatlı butik yayıncılık hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Kitap Basımında İzlenecek Yollar

Yayınevi ile iletişim

İlk olarak yazar yayıneviyle ya telefon üzerinden ya da yüz yüze görüşür. Genellikle görüşülen kişi yayın yönetmeni ya da yayın koordinatörüdür. Yani yayınevi bünyesinde yayımlanacak kitapların planlamasını yapan, onay veren ve gerekli koordinasyonu sağlayan kişiler iletişim açısından en önemli basamaktır.

Sözleşme imzalanması

Kitap basımında izlenen yollar açısından en önemli aşama sözleşme aşamasıdır. Yayınevi ile detaylar hakkında konuşulur ve bir anlaşma sağlanırsa sözleşme aşamasına geçilir. Bu aşamada yazar ile yayınevi arasında belirlenen koşulların yer aldığı sözleşme karşılıklı olarak imzalanır.  Ardından yazar yazmış olduğu kitabın metin halini World dosyası şeklinde yayınevine verir. Yayınevi kendine gelen Word dosyasını ön incelemeye alır.

Editör İncelemesi

Ön inceleme bittikten sonra editöryal inceleme başlar. O kitap için atanmış olan editör kitaptaki anlam bozukluklarını, kelime tekrarlarını, yazım hatalarını inceler ve bunları düzeltir. Kitabın sayfa sayısına göre bu inceleme genel olarak bir ila yedi gün sürebilmektedir. Editör incelemesi kitap basımı için izlenecek yol açısından önemli bir eşiktir. Bu inceleme aşamasında kitabın içine yeni bölümler konulabilir, kaynakça, içindekiler, dipnotlar şeklinde okumayı daha da kolaylaştıracak detaylar eklenebilir. Eğer daha derin bir editör incelemesi düşünülüyorsa kitap alanında uzmanlaşmış profesyonel bir yazara da incelettirilebilir. Bu aşamaya başvurulduğunda inceleme süresi ve maliyet daha da artabilir. Editör incelemesinin ardından kitap kontrol amacıyla tekrardan yazara gönderilir.

Mizanpaj/Dizgi

Yazarın onay vermesinin ardından kitap mizanpaja yani dizgiye gönderilir. Dizgi denilen aşama, kitabın matbaaya gönderilmeden önceki kitap formatına dönüştürülmesi aşamasıdır. Bölüm ayrımları, yazı puntosu, satır sonları gibi detaylar bu aşamada yapılır. Künye bilgileri ve diğer bilgiler  kitabın başına eklenir. Kitabın kaç sayfa olacağı kitap basımı için izlenecek yol aşamalarından mizanpaj kısmında netleşir. Bu bölüm genel olarak iki ila dört gün arasında tamamlanır.

Kitap Basımında İzlenen Yol

Kapak Tasarımı

Dizgi süreci devam ederken bir yandan da kapak tasarımı grafiker tarafından çalışılır. Kitabın ölçülerine ve türüne göre grafik tasarımcı kitap kapağını, sırt kısmını ve arka kapağı tasarlar. Sırt ölçüsü, kitabın sayfa sayısına göre ayarlanır. Ayrıca editör, yayın yönetmeni veya yazarın hazırlayacağı kapak yazısı bu aşamada kitabın arka kapağına eklenir.

ISBN No alınması ve Kültür Bakanlığı Başvurusu

Kitabın iç ve dış tasarımlarının tamamlanması, yani dizgi/mizanpaj ve kapak tasarımlarının bitmesinin ardından Kültür Bakanlığına başvuru yapılır. Bu başvuru aşamasında kitapla ilgili bütün bilgiler online olarak bakanlığın veri tabanına işlenir. Kitabın ne zaman yayımlanacağı gibi detayların eklenmesinin ardından başvuru tamamlanır.

Başvurunun tamamlanma genellikle gün içerisinde olurken, mesai saatlerinin çakışması veya istisna durumlarda birkaç gün uzayabilir. Bakanlık girilen verilen kitapla ilgili ön incelemesini tamamlar. Daha sonra uygun gördüğü başvuruyu onaylar ve esere ait ISBN numarasını belirler. Belirlediği bu numarayı yayınevine bildirir. Artık kitap resmi olarak bir eser statüsüne ulaşmıştır. İSBN numarası kitabın arka kapağına ve iç künye kısmına eklenir. Artık basım öncesi tüm hazırlıklar bitmiştir.

Matbaa aşaması ve bandrol alımı

Basıma hazır olan kitap matbaaya gönderilir.  Ofset baskı ya da dijital baskı seçeneklerine göre iki gün ile yedi gün arasında baskı süreci değişmektedir.

Matbaa aşamasında ya da daha öncesinde ilgili formlar doldurularak bandrol alım işlemleri de gerçekleştirilir. Bandroller basım bitmeden matbaaya verilir. Basılan her kitaba birer adet bandrol yapıştırılır. Basım işleminden sonra kitaplar toplu halde yayınevine gelir. Kültür Bakanlığına ve yazara gönderilecek kitaplar ayrılır. Vakit kaybetmeksizin ilgili kişilere kitaplar gönderilir.

Dağıtım ve satış

Bütün aşamaları tamamlanan kitap artık dağıtım ve satışa açıktır. Dağıtım için çalışılan dağıtımcı firmalara talepleri kadar kitaplar gönderilir. Dağıtımcılar da kitapları kitapçılara ve diğer satış kanallarına yollar. Ayrıca yayınevi doğrudan anlaşmalı olduğu internet satış kanallarına ya da kendi satış kanallarına kitapları gönderebilir. Bu aşamadan itibaren kitap tamamen satışa açılmış ve yayımlanma süreci tamamlanmıştır.

 

Whatsapp' ulaş